Nathalie Olsson arbetar som processtekniker i Önnestad sedan två år tillbaka och trivs både bakom skärmarna och ute på fältet. Variationen i yrket är det roligaste.
- Jag trivs jättebra på jobbet, vi har en bra sammanhållning mellan kollegorna. Ingen dag är den andra lik. Det är nya utmaningar hela tiden, med allt från att genomföra reparationer i fabriken till att hjälpa till med provtagning ute på broprojekt, säger hon.
Nathalie är utbildad svetsare och har tidigare främst arbetat med praktiska yrken. På Swerock fick hon snabbt lära sig allt om betong. Nu styr hon fabriken i Önnestad från ett kontrollrum och hela processen följs med hjälp av kameror.
- Allt vägs upp automatiskt i systemet utifrån receptet på betongen, men det behövs ändå en manuell handläggning. Fukten på grus och annat kan variera, vilket gör att du kan behöva späda med exempelvis extra vatten eller tillsatsmedel för att få rätt konsistens. Det finns en stor mängd olika typer av betong som ska uppfylla olika krav beroende på användningsområde. ECO-Betong är en av de produkter där efterfrågan växer och där vi också bidrar till att minska klimatutsläppen, säger Nathalie Olsson.
I yrket ingår även att göra provtagningar på betongen för att säkerställa att den håller en hög kvalitet.
- På fabriken kollar vi sättmåttet, det vill säga att betongen har rätt konsistens. Vi undersöker att det är rätt lufthalt och vi tar även ut tryckkuber för att kontrollera hållfastheten. Det är viktigt att betongen uppfyller de parametrar som vi utlovar kunderna. Vid större gjutningar genomförs det provtagning under gjutningens gång. Ibland behöver betongen korrigeras, beroende på bland annat väder och transportsträcka, säger Nathalie Olsson.
Hur är Swerock som arbetsgivare?
- Jag tycker om att den finns en bra sammanhållning, även om Swerock är ett stort företag. De har bra förmåner för sina anställda och jag får bra gehör från mina chefer. Du arbetar fritt under ansvar och jag tror att det bidrar till en högre effektivitet. Om Swerock fortsätter vara innovativa och ligga i framkant så tror jag att fler kommer lockas till företaget.
Du är enda kvinnan som arbetar som processtekniker i region Syd. Hur är det?
- Det är ett mansdominerat yrke, men jag upplever det inte som ett problem. Jag gör samma jobb och har samma arbetsuppgifter som mina manliga kollegor, vi hjälps åt och kompletterar varandra. Det finns inga problem att klara uppgifterna, oavsett kön, även om yrket innehåller en del fysiskt arbete. Jag tycker att det hade varit kul om fler kvinnor sökte till branschen, säger Nathalie Olsson.