Fyra helelektriska betongbilar rullar nu i Stockholm

Swerock har mottagit nycklarna till fyra helt eldrivna betongbilar från Volvo Lastvagnar. Investeringen är en del av Swerocks satsning mot klimatneutrala transporter. Nu börjar de att rulla i Stockholms innerstad.

För att fira denna historiska händelse anordnades på tisdagen ett gemensamt evenemang där Swerocks nordiska vd Mats Norberg tog emot nycklarna till de fyra helelektriska betongbilarna från Volvo Lastvagnars försäljningschef i Sverige, Niclas Johnson. Swerock blir därmed först i landet att ha mer än en helelektrisk betongbil.

- Vi är stolta över att tillsammans med Volvo Lastvagnar vara i framkant när det kommer till elektrifiering. El-betongbilarna är ett steg i rätt riktning för att uppnå våra miljömål som bland annat innebär att vi ska ha en klimatneutral verksamhet år 2045, säger, Mats Norberg, vd på Swerock.

De helelektriska betongbilarna utgår från fabriken i Västberga, där också laddpunkterna finns. Swerock har i detta utvecklingsarbete mottagit investeringsstöd från Klimatklivet. Genom att använda lastbilarna från Volvo Lastvagnar kommer Swerock att minska koldioxidutsläppen med drygt 80 ton årligen per el-betongbil jämfört med en diesellastbil. De ger inga avgasutsläpp och släpper varken ut kväveoxider eller partiklar.

- För oss på Volvo Lastvagnar är omställningen till klimatneutrala transporter väldigt viktig. Därför är vi mycket glada över samarbetet med Swerock som varit med oss i utvecklingen av helelektriska anläggningsbilar. Genom satsningen i Stockholm med fyra Volvo FE Electric betongbilar menar Swerock allvar i sitt omställningsarbete. Vi är stolta och glada över förtroendet vi fått att överlämna dessa el-betongbilar, säger Niclas Johnson, försäljningschef på Volvo Lastvagnar Sverige.  

Under eventet visade Swerock upp ytterligare en tillökning i sin maskinflotta, nämligen en av de tolv nya hybridbetongpumpar som nyligen anlänt. Två av hybridpumparna kommer att användas i Finland och resterande disponeras runt om i vårt avlånga land.

- Det är med stolthet jag nu kan säga att ord blir handling. Från och med idag kan vi erbjuda våra kunder i Stockholm ett klimatsmartare transportalternativ. Vi erbjuder nu lokalt producerad ECO-Betong som körs ut 100% fossilfritt och pumpas ljudlöst ut på arbetsplatsen med våra eldrivna betongpumpar. En stor milstolpe för Swerock, säger Magnus Lockner, regionchef på Swerock.

Med minskade ljudnivåer och inga avgasutsläpp bidrar både el-betongbilarna och hybridpumparna till en betydlig trevligare arbetsmiljö för alla som befinner sig på arbetsplatsen. Mindre vibrationer i hytten är också en mycket uppskattad förbättring av chaufförerna som kör el- betongbilarna. Bättre arbetsmiljö och en minskad miljöpåverkan, det sammanfattar två av de största fördelarna med Swerocks investeringar.

 

Dela det här på: