Pilgrimsfalkarna som häckar i Swerocks täkt i södra Sverige har i år fått fyra ungar. De har nu ringmärkts, liksom sina 14 syskon som tidigare har vuxit upp i täkten. Ett bra exempel på hur biologisk mångfald kan gynnas av verksamheten.
Det trogna pilgrimsfalksparet har häckat i täkten sju år i rad. Det är tydligt att de trivs och inte störs av verksamheten. Snarare har den skapat förutsättning i form av vindskyddade klipphyllor med god överblick där de kan lägga sina ägg. Förra året blev det två ungar, i år fyra. Lokala ornitologer och nyfikna medarbetare har kunnat följa utvecklingen via en webbkamera. I mitten av juni hämtades ungarna upp för att vägas och ringmärkas. Totalt har 18 ungar fötts i täkten och alla har ringmärkts.
Swerock samarbetar sedan 2011 med Onsala Biokonsult, som inventerar arter och ger råd för att gynna biologisk mångfald i företagets täkter. Det handlar t ex om att underlätta för fågelarter att häcka, skapa attraktiva vattenmiljöer för grod- och kräldjur, så ängsblommor och placera ut biohotell för att locka pollinerande insekter. Åtgärderna är ofta relativt enkla att genomföra och behöver inte kosta mycket, men kan skapa stora naturvärden och erbjuda livsmiljöer för hotade arter.
Hållbarhetsstrateg Karin Bergkvist är en av dem som har följt falkparet under våren:
- Det är fantastiskt att få se detta på nära håll utan att störa dem. Ibland lyckas man fånga ögonblicket när en förälder kommer med ett nyfångat byte och delar upp det mellan ungarna. De växer snabbt och det börjar onekligen se trångt ut på den smala klipphyllan. Snart är det dags att flytta hemifrån, så då återstår för oss att hoppas på en repris nästa år!