Ett helt bjälklag på bostadshuset Västra Vakten i Malmö har gjutits med ECO-Betong och en konstruktionslösning som reducerar CO2-utsläppen med hela 70 procent. Det nya receptet har testats noggrant och utmanar det traditionella tänket för klimatförbättrad betong i branschen.
Bostadskvarteret Västra Vakten byggs inom Varvsstaden i Malmö. Under sommaren 2024 genomfördes där en lyckad gjutning med ECO-Betong som uppfyller alla krav för betong till pågjutningar i bostadshus, men med ett mycket lägre klimatavtryck.
I ett enskilt bjälklag sparades totalt 15 970 kilo koldioxid. En del av lösningen har varit att ersätta 60 av procent cementet i betongen med Merit.
- Merit har ett klimatavtryck på 30-40 kilogram koldioxid per ton. Motsvarande siffra för vanligt cement är 700-900 kilogram per ton. Det betyder att varje gram cement vi kan ersätta gör skillnad, säger Oskar Linderoth, forsknings- och utvecklingsledare på Swerock.
Betongen har också blandats med ett högre vatten-bindemedelstal (vbt) än vanligt, vilket ytterligare sänker klimatavtrycket. De efterföljande proverna visar att uttorkningsegenskaperna är mycket bra, tack vare inblandningen av Merit.
Inför gjutningen på Västra Vakten har det utförts omfattande tester med hjälp av provkonstruktioner inom Varvsstaden. Även där visar resultatet att ECO-Betong med väldigt låg klimatpåverkan torkar minst lika bra som traditionell betong.
Under gjutningen på Västra Vakten användes ECO-Betong som har ett klimatavtryck på cirka 100 kg koldioxid per kubikmeter, jämfört med traditionell betong som har betydligt högre klimatpåverkan.
- Nästa steg är att testa det nya betongreceptet i större skala under en ett kallare klimat, säger Oskar Lindroth.
Västra Vakten byggs mellan Kockums gamla pannverkstad och personalhus i Malmö. Bostadskvarteret kommer att rymma 91 lägenheter och två lokaler. Fastigheten blir Svanenmärkt och husen byggs med ECO-Betong, återbruk, solceller och sedumtak.