Som 20-åring visste inte Magnus Döse att det gick att läsa till geolog, idag titulerar han sig som Teknisk doktor inom byggvetenskap och berggrundsgeolog och har skrivit en doktorsavhandling som han blev prisad för på årets Betonggala.
Som berggrundsgeolog på Swerock ansvarar Magnus bland annat för att utvärdera uttagna prover. Ibland behövs kompletterande mätningar och ingående analyser av att bergmaterial, oavsett jungfruligt eller återvunnet. Det ingår att säkerställa hur materialen som återvinns eller bryts i täkterna används bäst, exempelvis för betongtillverkning. Det är också viktigt att det material som återvinns inte utgör några risker för vare sig hälsa eller miljö.
- En fråga jag brinner för är att hitta det bästa användningsområdet för varje material. Jag vill alltid säkerställa att vi uppnår så goda tekniska egenskaper som möjligt och optimerar användningen, säger Magnus.
Innan Magnus började på Swerock avslutade han sin doktorsavhandling om joniserande strålning med fokus på radon i byggmaterial och dess koppling till fukt, bindemedel och betong. Många timmar spenderades på att analysera de olika fördelarna och riskerna som finns med olika betongblandningar när alternativa bindemedel eller olika hydrofoba tillsatsmedel används i olika proportioner. Detta med specifikt fokus på radonavgången i färdiga betongblandningar. På Betonggalan i år vann han priset som Årets Betongforskare för just detta.
- Jag kände mig både hedrad och tacksam över att vara nominerad och dessutom som grädde på moset vinna det här priset. Med en nominering så känns det som att några i branschen har identifierat ett stort värde av informationen. Jag hoppas att min forskning inom joniserande strålning från olika byggnadsmaterial kan bidra till god branschnytta, det tycker jag är en viktig länk, säger Magnus.
Varierande roll
Med lång erfarenhet inom betongutredningar och stor bredd inom både betong och ballastområdet bidrar Magnus med mycket kunskap inom flera olika områden. Han hjälper till internt vid utredningar när problem uppstår i exempelvis betongens kvalitet som en risig ytfinish i olika kulörer eller beständighetsfrågor där exempelvis hållfastheten av oförklarliga skäl blivit sämre över en period. Orsaker till dessa fenomen är just det som Magnus brukar vara van att undersöka. Magnus kan också stötta kollegorna för att avgöra om ett område är en lämplig plats att bryta berg i.
- Jag har en varierande roll och det trivs jag väldigt bra med. Ena dagen sitter jag vid ett mikroskop, den andra är jag ute i fält och en tredje föreläser jag. Det är roligt att ha en sådan variation i jobbet. Jag hoppas verkligen att jag med min erfarenhet och forskning kan bidra till Peabnyttan.
I Magus arbete ingår också Forskning och Utveckling som bidrar till Peabnytta. Även här pågår en del uppstartsprojekt vilka har tydlig koppling till olika situationer som uppstår i produktion.
Swerockare är jordnära.
Magnus trivs bra med Swerock som arbetsgivare och delar de värderingar som företaget har. En av dessa är en platt organisation där det är lätt att få hjälp av kollegorna.
- Det bästa med att jobba på Swerock måste vara att alla är jordnära. Jag tycker det är en bra grundpelare. Vi jobbar över gränser och alla bidrar för att kunna hitta den bästa lösningen och få det bästa resultatet. Det är ett bra klimat där alla är lika värda. Det är något många tar för givet men det är fint att se att det finns här.