Specialprojekt för Swerock

Att Swerock ibland gör en del specialprojekt är ingen nyhet. Under hösten har vi bland annat varit med och bidragit till att få ett starkare och mer livskraftigt havsöringsbestånd.

Det började med att en träff i en grustäkt utanför Uppsala tillsammans med Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, som sökte efter ett material som kunde få fiskarna att trivas bättre. Det visade sig att vi hade lagom stora naturstenar som skulle fungera bra till havsöringen. Stora mängder material levererades ut till Laxön med lastbil där det sedan i omgångar placerades i en skopa och med hjälp av en helikopter flögs ut till rätt plats för tippning i Dalälven.

Dagen efter grusutläggningen var det redan full fart på leken av både lax och havsöring. ’’Det är imponerande att se hur snabbt dom tar sig an tillskottet. Denna till synes lilla åtgärd kommer generera i otaligt många fler smolt, vilket i sin tur kommer gynna fisket i älven och efter kusten, säger John Kärki, projektledare hos Sportfiskarna.

Det här var ett av tre projekt som Swerock har varit med och gjort skillnad för fiskar i våra vattendrag. Vi har tagit fram ett lager av samma produkt från två olika täkter som några år framåt nu enbart kommer att gå till olika fiskåtgärder.

Dela det här på: