Swerocks hybridkran med i bygget av gigantiskt logistikcenter

Kranbilsföraren Fredrik Ivarsson är med i bygget av Greenfoods logistikcenter i Helsingborg, där han just nu arbetar inomhus med hjälp av Swerocks hybridkran. Tack vare eldriften får han en bättre arbetsmiljö.

Det är 44 000 kvadratmeter stora lokaler som nu håller på att uppföras av Skanska och som ska hyras ut till Greenfood. I byggnationen har Swerock/Cliffton deltagit i monteringen av väggar och stolpar samt monterat landgångar med hjälp av en hybridkran.

Kranen sitter på en lastbil som kör fram till arbetsplatsen, väl på plats kopplas kranen in till ett eluttag och går då enbart på el. Det här gör att utsläppen av koldioxid minskar kraftigt.

- Jag slipper avgaserna och bullret, det blir en mycket tystare arbetsmiljö. Eftersom den är helt tyst blir det också lättare att kommunicera med de andra hantverkarna, vilket är viktigt för säkerheten, säger Fredrik Ivarsson.

Kranen kan han skjuta ut max 35 meter och lyfta upp till 15 ton. Den har tidigare använts bland annat vid ombyggnationen av ishallen i Ängelholm. Fredrik Ivarsson har kört kranen på heltid sedan den köptes in år 2019. Själv har han arbetat på Swerock de senaste 14 åren och trivs med sitt arbete.

- Jag började med att köra en mindre kranbil på platser i hela Sverige och fick efter några år uppdraget att köra en större kranbil. Det är en utmaning hela tiden, där en dag inte är den andra lik. Det handlar mycket om att lösa problem för kundens bästa, säger Fredrik Ivarsson.