”Visar på kraften i vad man kan göra tillsammans” När Maria Bergstén för tio år sedan flyttade med sin familj från centrala Umeå till Stöcke strax utanför Björkarnas stad fanns varken affär, mötesplats eller idrottshall. Skolbarnen bussades in till Umeå för idrottslektioner eller så hade de helt enkelt gymnastik i klassrummet. Där och då föddes idén till vad som nu är ett unikt och prisbelönt allaktivitetshus som lockar studiebesök från såväl Zambia som USA och Kanada. Här finns idrottshall, restaurang, matbutik, gym, utlämningsservice och plats att sitta och arbeta. Hållbarhet är den genomgående gröna tråden, ekologiskt, socialt och ekonomiskt – och hela gräsrotssatsningen vilar på Swerocks ECO-Betong.
– Jag förstod att det här med idrottshall varit ett hett ämne i Stöcke i 30 år, berättar Maria Bergstén som numera är verksamhetschef för Mötesplats Stöcke och också ordförande i föreningen Stöckebygdens utveckling.
Ganska snart insåg hon, och ett helt gäng bybor som gått samman i en arbetsgrupp, att något kommunalt bygge av idrottshall aldrig skulle bli verklighet. Samtidigt började de fundera på om det inte behövdes mer än en hall för sport.
– Vi kände att vi ville skapa en sorts mini-centrum för vi saknade ju allt här i Stöcke.
Men för att få pengar till satsningen förstod de att det skulle behövas ett underlag med synpunkter och röster från olika grupper, planer och beräkningar.
Maria Bergstén, som då arbetade som naturvårdskonsulent, var en van projektledare och tog snabbt på sig en typ av ledartröja för projektet. Hon fick många frivilliga krafter med sig där alla bidrog med olika erfarenhet och kunskap. Att hela gruppen gick all in är ingen överdrift.
– Vi pratade med barn, ungdomar, studenter och forskare för att få idéer. Sedan jagade vi aktörer till huset och inte minst tänkbara finansiärer. Vi fick en del nej, men många ja också.
Bidrag står för hälften av finansieringen. Viktiga finansiärer är Allmänna arvsfonden, Vinnova, Umeå kommun, Riksidrottsförbundet, Jordbruksverket, Tillväxtverket, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västerbotten och EU. Även ett stort banklån har varit centralt för verksamheten där kravet var att Umeå kommun hyr idrottshallen under längre perioder. Det betyder att barnen i Stöckeskolan nu har en toppmodern hall för sina idrottslektioner.
– För oss var det hela tiden viktigt att tänka hållbart i alla olika delar. Därför var vi otroligt glada över att kunna använda ECO-Betong som grund för hela bygget.
Inne i huset är rörelsefrämjande lösningar ett viktigt fokus. Här kan barn leka, klättra, krypa, hänga i ribbstolar eller åka rutschkana. Maria Bergstén förklarar:
– Vi vill uppmuntra till spontan rörelse på ytor som annars hade byggts traditionellt och då säkert blivit rätt tråkiga. Därför ser det helt annorlunda ut hos oss.
Och nu har man också tagit tag i utomhusmiljön och även här är det rörelsefrämjande som är ledordet. Nu finns en lekparksdel, en basketplan, en boulebana, grillplats, en pulkabacke och en rörelsestig.
– Allt har faktiskt blivit så bra som vi önskade. Många kommer hit även från andra byar. Och det är roligt att vi är pionjärer på flera områden, tycker Maria Bergstén.
Mötesplats Stöcke är inte bara det första projektet i Västerbotten med ECO-Betong, här finns också duschar med vatten som återanvänds och möjligheten att hämta ut matkassar efter digitala beställningar från Coop. Postnords boxar för utlämning av brev och paket har blivit så flitigt använda att en utbyggnad är på gång.
Nyligen har Swerock sponsrat en gjutning i en lada intill allaktivitetshuset. Här planeras för ett nytt projekt med stöd av EU och Region Västerbotten. Det är satsningen Resilienta landsbygder som ska ta form och här handlar det om självförsörjning och beredskap.
Och de internationella besöksgrupperna fortsätter att komma. Olika delegationer från Finland har besökt Stöcke flera gånger och imponerats av både nytänkande och samarbete.
– Mötesplats Stöcke visar på kraften i vad man kan göra tillsammans, säger Maria Bergstén. Det här är ett sätt att ge framtidshopp till yngre generationer.