Bergsbranter och mycket sand och grus. De sällsynta miljöerna i täkter har stor potential att gynna hotade växt- och djurarter. Nu skalar vi upp insatserna för att främja biologisk mångfald i våra egna täkterna.
Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Det krävs olika naturtyper, en rik artvariation och balanserade ekosystem för att naturens grundläggande funktioner ska fungera, men växt- och djurlivet fortsätter att minska i allt snabbare takt.
Samtidigt har de unika livsmiljöer som uppstår i täkter stor potential att främja biologisk mångfald, eftersom de ovanliga miljöerna lockar flera hotade arter och gynnar viktiga ekosystemtjänster. Detta har väckt stort engagemang på Swerock i Sverige, där man infört biologiska mångfaldsplaner i flera av de egna täkterna.
– Det känns jättebra att vi visar framfötterna och tar egna initiativ i den här frågan. Hittills har vi upprättat biologiska mångfaldsplaner i sexton av våra täkter, varav tio togs fram förra året. I år står ytterligare fem täkter på tur, berättar Monica Soldinger Almefelt, chef för Råvaruförsörjning på Swerock i Sverige, och en av de drivande i arbetet.
I planen undersöks förutsättningarna för att bevara och skapa livsmiljöer för arter som ofta trängs undan, både när driften pågår i täkten och i samband med efterbehandling. Det kan oftast göras med enkla medel. Till exempel är rasbranter och klippväggar i berg- och grustäkter omtyckta häckningsplatser för fåglar och rovfåglar, medan fridlysta groddjur trivs i dammar och andra vattendrag.