Ängar skapas av återvunnet material – mitt i stan

På Skeppsbrokajen i Malmö stad anläggs det två ängar av överblivet material från Swerocks byggen. Man hoppas att de nya grönområdena ska locka till sig vilda pollinatörer och bidra till biologisk mångfald – samtidigt som stadskärnan blir grönare.

I Norra Hamnen i Malmö tar Swerock hand om det som blir över efter sina bygg- och anläggningsprojekt för att minska sitt eget och sina kunders klimatavtryck. Materialet sorteras och tvättas i en så kallad våtsikt för att sedan kunna återanvändas i andra byggprojekt.

Hållbarhetsarbetet i Norra Hamnen varit igång sedan 2016 och är en del av Swerocks handlingsplan mot att bli helt klimatneutrala år 2045.

- Vi cirkulerar material som ett led i Swerocks hållbarhets- och miljömål. Genom att maximera användandet av det material som redan är i omlopp i vårt samhälle, vill vi minska behovet av att bryta eller tillverka nytt, säger Håkan Walfridsson, Affärsutvecklingschef för Recycling.

Förutom att bidra till en grönare stadsbild är ängarna är ett experiment som hoppas kunna främja biologisk mångfald, där man ser fram emot en ökning av vilda pollinatörer i området. Det har såtts vilda torrängsväxter som är en blandning av växter som blommar tidigare och även senare – för att få en så lång blomning som möjligt.

Länk till artikel i Sydsvenskan

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete:

https://swerock.se/om-oss/forskning_o_utveckling/

https://swerock.se/om-oss/hallbarhet/

https://swerock.se/om-oss/i-fokus/nu_finns_eco-betong/

 

Dela det här på: