Innovationstävlingen om klimatneutral infrastruktur avgjord

Nu är tävlingen om de mest innovativa lösningarna för att bygga klimatneutral infrastruktur avgjord. Med deltagare i båda lagen var Swerock säkra på seger, men vinsten visade sig bli dubbel.

De två lagen har under ett år arbetat med utmaningen att bygga Öresundsförbindelsen utan klimatutsläpp 2045. Med stort engagemang och gränsöverskridande samverkan har man utvärderat nya material och tekniker, affärsmodeller och samverkansformer. Vid ett välbesökt seminarium i Almedalen den 3 juli presenterades tävlingsbidragen av respektive lagledare. Sedan följde en paneldebatt där branschrepresentanter fick kommentera och ställa frågor, däribland Swerocks vd Håkan Wifvesson. Efter ett engagerat tal av miljöminister Karolina Skog fick hon slutligen äran att kungöra vinnarna och läsa upp motiveringarna. I den namnkunniga juryn ingick ledande representanter från regeringskansli, miljöorganisationer, myndigheter och forskningsinstitut.

Vinnare i kategorin Helhetslösning för nollutsläpp är Lag Blå, där Swerocks medarbetare Mats Wendel och Thomas Fägerman har ingått. Deras hexagonformade design är inspirerad av naturen, byggd med klimatsmarta material, har energiproducerande lösningar som en del i konstruktionen och tillgodoser ett flertal olika transportsätt på ett flexibelt sätt. Målet om noll klimatutsläpp till 2045 överträffas med råge, samtidigt som andra samhällsvärden skapas på vägen.

Vinnare i kategorin Banbrytande innovationskoncept är Lag Gul, där medarbetarna Kent Jansson och Staffan Carlström har ingått. De presenterar ett flertal transformativa lösningar som till och med utmanar föreställningen om vad en bro egentligen är. Med utgångspunkt i multifunktionalitet skapar de en flexibel och materialeffektiv lösning där naturen används som medproducent. De vinner med sitt koncept Odlade konstruktioner.

Vi på Swerock gratulerar båda lagen till vinsterna, och till väl utfört arbete. Tävlingsbidragen innehåller mängder av innovativa idéer som är väl värda att utvärdera och utveckla vidare – gärna i samverkan med andra aktörer helt i tävlingens anda. Vi lär få anledning att återkomma till detta.

Mer om tävlingen

Inspelning av seminariet i Almedalen

Innovationstävling bygger broar för framtiden

Innovationstävling om klimatsmart infrastruktur

Dela det här på: