Innovationstävlingen om den mest klimatsmarta infrastrukturen fortskrider. När lagen nu är halvvägs till målgången är det uppenbart att det handlar om mer än fysiska broar. Samverkan över traditionella gränser skapar nätverk som kommer att gynna framtidens lösningar.
Klimatneutral infrastruktur 2045
Hur bygger vi Öresundsbron utan klimatutsläpp 2045? Det är utmaningen i Naturvårdsverkets innovationstävling, där bl a fyra medarbetare från Swerock och Peab Asfalt deltar. Tävlingen samlar entreprenörer, materialtillverkare, forskare och myndigheter. Konkurrenter samarbetar och kollegor tävlar mot varandra. Material, tekniker, affärsmodeller, regelverk – alla stenar vänds i jakten på klimatsparande åtgärder. De två lagen träffas under fem intensiva tävlingsinternat fyllda av föredrag, studiebesök och eget arbete. Tävlingen pågår under ett år och vinnare utses sommaren 2018.
Från rymden till underjorden
Under de tre första internaten har de tävlande bjudits på kunskap och inspiration från en mängd olika områden. I Malmö gavs en guidad tur på Öresundsbron och gäster berättade om bl a funktionsupphandling, resurseffektiva byggsystem och innovationsprocesser. I Göteborg fick lagen ta del av materialforskning, cirkulära affärsmodeller och naturens egna lösningar. I Kiruna hämtades inspiration från rymdteknologi och gruvdrift, stadsflytt och framtidens transporter. Härnäst väntar Gotland med teman som CCS, ekosystemtjänster och beteendevetenskap. Efter ett sista internat i Stockholm och en policyworkshop är det sedan dags för lagen att presentera sina förslag för juryn.
Studie i gruppdynamik och kreativitet
Den som tog initiativ till att anmäla Swerock och Peab Asfalt var hållbarhetsstrateg Karin Bergkvist. Nu deltar fyra kollegor i de två lagen, medan hon som engagerad utom tävlan har en dubbel förmån:
- Efter alla lärorika föredrag och studiebesök får jag följa lagens arbete, en spännande studie i gruppdynamik. De väljer delvis olika angreppssätt och samarbetet ser olika ut, men jag kan inte säga att det ena verkar mer framgångsrikt än det andra. Säkert finns mer än en möjlig väg till målet. Mest intressant är dock att se vad som händer när lagen får en injektion av något helt utanför den egna vardagen. Då går kreativiteten och energin upp ett snäpp till!
Unik samverkan kan förnya branschen
Processen är minst lika viktig som resultatet, menar Karin. Här testas ett unikt sätt att samverka över traditionella gränser, något hon ser som nödvändigt för att klara de stora omställningar som krävs:
- Det händer fantastiska saker när alla dessa hjärnor och perspektiv möts, i en kreativ och trygg miljö långt från vardagens stress. Här byggs mer än fysiska broar; här byggs kunskap, insikter och nätverk som kan hjälpa oss att förnya branschen. Vi ser också tydligt värdet i att lära av andra branscher och forskningsområden. Vi sitter kanske inte själva på alla svaren.